Agile knite

0
(0)
Javad Vasheghani Farahani

در این مقاله به مطالب زیر خواهیم برداخت: 

1 مهارت که هر رهبر چابک باید یاد بگیرد!

به عنوان یک رهبر، رفتار خود شما تأثیر زیادی بر اثربخشی اسکرام در محل کار دارد. آیا می خواهید رهبری عالی را برای ارتقاء عملکرد سازمان خود مجسم کنید؟ در نظر بگیرید که یک “عذرخواهی” به مجموعه ابزارهای رهبری خود اضافه کنید.

 

یک متخصص جوان و آینده دار وجود داشت که از کارگری به مدیر ارتقا می یافت. به عنوان بخشی از صعود سریع خود به رده های مدیریتی، اکنون انتظار می رفت که وی با استفاده از تخصص عمیق، اخلاق کاری قوی و رفتار پرانرژی تیم ها را به سطح بالایی از عملکرد هدایت کند. او سپس وارد پروژه های پیچیده و طلبکارانه شد تا نتیجه را به همراه داشته باشد.

برخی از این پروژه ها کاملاً چالش برانگیز بودند. تیم های متعدد، تنوع پیچیده، تقاضای برنامه و سایر عناصری که بسیار سخت بودند. خوب شما هم شاید الان در یکی از اینها باشید؟

این مدیر جوان عزم فوق العاده و هدف قوی را برای ارائه نتایج نشان داد. او روزانه در جزئیات زندگی می کرد و ساعت های باورنکردنی طولانی کار می کرد. تحت فشار بی حد و حصر، او خود را در تیم های درگیر قرار می داد تا مشکلات آن ها را برطرف کند. و آن ها را “به مسیر درست” برگرداند. او در ساعت 2 صبح به ایمیل ها پاسخ می داد. و انتظار داشت دیگران نیز همین کار را انجام دهند. انتظار او این بود که دیگران همان سطح تمرکز و فداکاری را برای منافع بیشتر نشان دهند. و این به نوبه خود منجر به نتایج عالی می شد.

تاریخچه اسکرام

هنگامی که سفر این شخص را تحلیل می کنید، این سوالات را از خود بپرسید:

  1. اگر عضو تیم بودید، این سبک رهبری را چگونه احساس می کنید؟
  2. آیا شما احساس راحتی می کنید که یک مسئله مهم را برای مدیر مطرح کنید؟
  3. اگر تیم شما ایده هایی برای حل مسئله داشته باشد، اما مدیر قبلاً آن را برای شما حل کرده و به بکلاگ شما اضافه کند، چه می کنید؟

چه موقع عذرخواهی کنیم

عذرخواهی صادقانه مهارت فوق العاده قدرتمند رهبری عالی است. اما باید از آن در متناسب استفاده شود. بیایید با یک تعریف کاملاً سازگار از مجموعه مهارت های گفتگوی حیاتی که در حال تغییر بازی است، شروع کنیم:

عذرخواهی: اظهار صمیمانه ای از غم و اندوه شما در ایجاد درد یا دشواری در دیگران است.

خوب — (نفس عمیق) — بیایید مثالی را امتحان کنیم:

اگر بعضی از تیم ها ساعات بیشتری برای حل یک مشکل دشوار کار می کنند، هدایت کنید و خدمه خود را برای “وضعیت به روز رسانی” بدنام جمع کنید. در این جلسه متوجه می شوید که حداقل پیشرفت صورت گرفته است ، بنابراین به یک تخته سفید می روید و شروع به ترسیم ایده برای راه حل می کنید. به هر حال ، شما نیز تحت فشار هستید و برای پیشرفت در جهت رسیدن به هدف نیاز دارید ، پس چرا ایده های خود را ارائه نمی دهید؟ همانطور که به آن طرف اتاق نگاه می کنید و خط و خط تخته سفید را توضیح می دهید ، نگاه های خیره ای را می بینید – سکوت ناخوشایند. راه حل برای شما بسیار واضح است. چرا برای آنها واضح نیست؟ همه نگاه ها به شما است ، بنابراین شما از این فرصت برای بیان جمله خطرناک استفاده می کنید:

 

https://www.scrum.org/resources/blog/1-skill-every-agile-leader-must-learn

رابطه بین اسکرام و اجایل

تفکر چابک دارای اصول 12 گانه ای هست که در توسعه سیستم‌‌های نرم افزاری بسیار کاربردی است. یکی از اساسی‌ترین اصول این تفکر، ارتباط مداوم با مشتری است. همین باعث اهمیت استفاده از آن در کسب و کارهای امروزی شده است. در این نوع تفکر تیم نرم افزاری تلاش می‌کند تا محصول نهایی مطابق نظر مشتریان باشد. به عبارت دیگر محصولی مشتری محور خواهیم داشت. در هر فاز نتایج به دست آمده تست و بررسی می شوند. اَجایل شامل 4 مرحله اصلی یعنی شناخت.

متدهای تفکر اجایل که از آن جمله می‌توان به اسکرام, XP ,Kanban و… اشاره کرد, روش‌هایی برای دست یابی به تفکر Agile می‌باشند. Agile یک تفکر در زمینه توسعه نرم افزار است.

در حقیقت اسکرام یک چارچوب توسعه نرم افزار Agile می‌باشد که از روش تکرار افزایشی بهره می‌برد.

اسکرام چارچوب است یا متدولوژی؟

اشخاصی مانند کن شوئبر (Ken Schwaber) که جزو مبدعین اسکرام است دائماً از لفظ چارچوب(framework) استفاده می‌کنند و تاکید دارند که همه باید این مورد را قبول داشته باشند ولی بعضی دیگر از لفظ فرایند یا متدولوژی برای اسکرام استفاده می‌کنند.

چرا اسکرام چارچوب است و نه متدولوژی؟

متدولوژی مجموعه روش هایی است که علاوه بر توصیه ما را به انجام آن فرایندها میکند ولی اسکرام فقط ما را توصیه به رویکردها و افکار خیلی ساده و کاربردی میکند.

اسکرام (Scrum) یک متدولوژی افزایشی (Incremental) برای مدیریت پروژه‌های نرم‌افزاری است و از رده متدولوژی‌های تفکر چابک محسوب می‌شود
اسکرام به جای اینکه جزئیات دقیق و مشخص در مورد اینکه کارها در پروژه چگونه باید انجام شوند,  بیشتر آن را به تیم واگذار می‌کند. این کار عملی خواهد بود زیرا تیم خواهد دانست که چطور به بهترین شکل مشکل خود را حل نماید.

به عبارت ساده, در Scrum نسخه پیچی نداریم و بیشتر سعی در کشف و نمایان کردن مشکلات می‌کنیم.

3 اصل اساسی چارچوپ اسکرام

اسکرام 3 اصل اساسی دارد که اصلا به همین سه ویژگی مهم در پروژه های نرم افزاری معروف شده است:

  1. شفافیت (Transparency): یعنی تمام مسائلی که در تیم انجام می شوند توسط تمام اعضای تیم اسکرام قابل بررسی و کنترل است.
  2. بررسی (Inspection): مراحل مختلف پیاده سازی به صورت مداوم چک می شوند.در صورت بروز هرگونه مشکل، سریع آن موضوع رفع می شود تا سرعت تیم کاسته نشود.
  3. تطبیق پذیری (Adaptation): تغییرات بازار، تغییر نیاز، تغییر سیاست های شرکت و تغییر تکنولوژی های مورد استفاده از جمله دلایلی هستند که موجب اهمیت تطبیق پذیری پروژه های اسکرامی می باشند.

نقش‌ها در اسکرام

  1. ScrumMaster- اسکرام مستر:  وظیفه حفظ و نگهداری فرایندها و اجرای صحیح اسکرام در تیم  را برعهده دارد.
  2. Product Owner- پروداکت اونر: که نماینده ذی‌نفعان (Stakeholders) پروژه و کسب و کار است.
  3. Team Member- اعضای توسعه تیم: اعضایی از یک گروه چند عملکردی است که معمولاً بین 3 الی 9 نفر هستند. این افراد عملیات طراحی، تحلیل، پیاده‌سازی، تست و… را انجام می‌دهند. در واقع توسعه دهندگان، طراحان و اعضای فنی تیم که کار اجرایی را انجام می دهند هستند.

 

رویدادهای اسکرام

  1. جلسات برنامه ریزی اسپرینت(sprint planing):

    در آغاز هر اسپیرینت، جلسه برنامه ریزی برای اسپیرینت برگزار می شود. مالک محصول و تیم اسکرام در مورد اهداف و موارد اجرایی بحث می کنند. تیم اسکرام موارد را برای به اتمام رساندن آن تا پایان اسپیرینت انتخاب میکنند. البته به ترتیب اولویت هایی که مشخص شده است

  2. جلسه‌ روزانه – استندآپ میتینگ(stand up meeting):  این جلسه‌های کوتاه حداکثر 15 دقیقه‌ای اول ساعت کاری روز بین اعضای تیم اسکرام برگزار میشود. بهتر است که این جلسات به صورت ایستاده باشد تا وقت زیادی از دست ندهید. اعضای تیم کارهایی که روز گذشته انجام داده اند، کارهایی که در طول روز جاری قرار است  انجام بدهند و مشکلاتی که با آن ها روبرو شدند را خیلی سریع بیان می‌کنند. با اینکار برای مشکلات جاری راه حل پیدا میکنیم و کارها بهتر و با تاخیر کم تر انجام می شوند.
  3. جلسه بررسی اسپیرینت: جلسه‌ای غیررسمی است که پس از پایان اسپیرینت، جلسه بررسی اسپیرینت وجود دارد. جلسه بررسی اسپرینت تیم اسکرام و ذینفعان آنچه را که در طول اسپرینت انجام داده اند را بررسی می کنند. در مورد آن بحث می کنند.  در این جلسه، مالک محصول، اعضای تیم و متخصص اسکرام، علاوه بر مشتریان، ذینفعان، کارشناسان، مدیران و هر کس دیگری که علاقه مند است حضور دارند.

    پس از بررسی اسپرینت، تیم برای نگاهی به گذشته اسپرینت، دور یکدیگر جمع می شوند که فرصتی برای تیم است تا درباره آنچه انجام شده یا نشده بحث کنند، و برای تغییرات توافق کنند.

  4. جلسه بازبینی(retrospective): صرف‌نظر از اینکه تیم اسکرام چقدر موفق عمل می‌کند، همیشه جایی برای بهبودیافتن هست. تیم باید هدفی مشخص کند و تا پایان اسپرینت، طبق برنامه پیش رود. به‌همین‌دلیل، تیم همیشه راه‌هایی برای بهبود پیدا می‌کند و ما بازتاب این اتفاق را در رویداد بازنگری اسپرینت  مشاهده می‌کنیم.

اسکرام را از کجا شروع کنیم؟

منابع مختلفی برای آموزش اسکرام موجود هستند. بهترین منابع موجود، خود راهنمای اسکرام است. البته که راهنمای اسکرام 19 صحفه است. پس درواقع آموزش کاملی نداده است. برای آموزش بهتر کتاب های زیر پیشنهاد می شود که توسط خود بنده، جواد فراهانی، ترجمه شده. بنده از کتاب ها و منابع خارجی موجود این کتاب را بهتر از بقیه دیدم. برای شما عزیزان آماده و ارائه کردم. در ادامه بیشتر با این کتاب آشنا می شویم: 

چگونه غول اسکرام را بکشیم؟ | کتاب آموزش اسکرام از جواد فراهانی

منبع مناسب برای آموزش اسکرام

کتاب چگونه غول اسکرام را بکشیم یک راهنمای عملی و کاربردی برای اجرای چارچوب اسکرام در استارت ها است.  این کتاب بر روی نقش متخصص اسکرام یا همان اسکرام مستر، متمرکز است. خیلی پیشنهاد می کنم که این کتاب رو مطالعه کنید و ممنون میشم که نظرات خودتان را اشتراک بگذارید. برای تهیه کتاب “چگونه غول اسکرام را بکشیم؟” می توانید با این اینک اقدام کنید.

حرف آخر

حرف آخر

اسکرام در پروژه های نرم افزاری نتیجه فوق العاده ای را به جا میگذارد. اگر برنامه نویس، مدیر، طراحی سایت و در کل در زمینه های نرم افزاری و استارتاپی فعالیت دارید، پیشنهاد میکنم که اسکرام را یاد بگیرید. حتی در زندگی شخصی و رشد شخصی شما هم خیلی تاثییر خوبی خواهد داست.

تهیه کتاب چگونه غول اسکرام را بکشیم؟

How do you rate this article?

give stars to rate this article

AVG: 0 / 5. Number of votes: 0

Be the first to rate:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *